Kruche kwiatuszki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pięknie wyglądają, niczym żywe:))Będą doskonałą ozdobą stołu w trakcie rodzinnych spotkań.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 żółtka,
    250 gram mąka krupczatka,
    250 gram mąka pszenna,
    100-120 gram cukier puder,
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki śmietany,
    1 kostka masła
    1 łyżka smalcu,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruche kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Z podanych składników wyrobić szybko gładkie ciasto i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Gotowe do pieczenia ciastka 2. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok.4-5 mm i wycinać foremką ciastka. Czynność, powtarzać aż do wycięcia wszystkich ciastek.
  • Ciastka czekające na pieczenie 3. Piec ok. 8-10 minut. Przestudzone ciasteczka przyozdobić według uznania. Ja użyłam żelu cukierniczego- złotego z drobinkami a na niego maleńkie kwiatuszki.

Porady

Ciasteczka możemy przyozdobić według uznania, możemy też po prostu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy