Krupniczek

0 (0 ocen)

  • 15 min

To bardzo sycąca zupka :))

  • 15 min

Składniki:

  • 1 filiżanka kaszy jęczmiennej
    2 udka z kurczaka
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora i selera
    liść laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa uniwersalna

Krupniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokłądnie umyć, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 15 min na wolnym ogniu. Kasze wypłukać i dadać do gotującego się mięsa. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w drobną kostkę ( ziemniaki w troszkę grubszą), por pokroić w krązki. Do mięsa z kaszą dodać resztę składników, oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok pół godz. Doprawić wedle uznania ziołąmi i przyprawa uniwersalna.
    Mięso wyjąć z garnka, lekko przestudzić. Obrać z kości, pokroić w kostkę lub paseczki i dodać do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy