Krupniczek na Niedzielnym Rosołku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To właśnie świetna propozycja na wykorzystanie niedzielnego rosołu jak i również na mięsko i pozostałe jarzynki.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • rosołek z poprzedniego dnia
    100 g kaszy jęczmiennej perłowej
    obskubane i pokrojone w kostkę mięsko z rosołku
    starte warzywa na tarce o dużych oczkach
    pieprz, sól
    garść posiekanej natki pietruszki
    ewentualnie woda do rozrzedzenia gdy wyjdzie zbyt gęsta zupa

Krupniczek na niedzielnym rosołku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupniczek na Niedzielnym Rosołku 1. Wyławiamy z rosołu jarzyny i mięsko. Stawiamy na ogień i ponownie doprowadzamy by się zagotował. Do gotującego się rosołu wrzucamy wypłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Między czasie wyłowione mięsko skubiemy i kroimy w kostkę a jarzynki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy kasza jest miękka to wrzucamy mięsko i utarte jarzyny. Całość mieszamy gotujemy razem 5 min. i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli uznamy że jest za gęsto możemy dodać nieco wody. Na sam wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Nakładamy i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy