To właśnie świetna propozycja na wykorzystanie niedzielnego rosołu jak i również na mięsko i pozostałe jarzynki.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
rosołek z poprzedniego dnia
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
obskubane i pokrojone w kostkę mięsko z rosołku
starte warzywa na tarce o dużych oczkach
pieprz, sól
garść posiekanej natki pietruszki
ewentualnie woda do rozrzedzenia gdy wyjdzie zbyt gęsta zupa
Krupniczek na niedzielnym rosołku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyławiamy z rosołu jarzyny i mięsko. Stawiamy na ogień i ponownie doprowadzamy by się zagotował. Do gotującego się rosołu wrzucamy wypłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Między czasie wyłowione mięsko skubiemy i kroimy w kostkę a jarzynki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy kasza jest miękka to wrzucamy mięsko i utarte jarzyny. Całość mieszamy gotujemy razem 5 min. i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli uznamy że jest za gęsto możemy dodać nieco wody. Na sam wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Nakładamy i gotowe.
Komentarze