Kula z jajkiem na buraczkach

0 (0 ocen)

W sam raz na uroczyste obiady w gronie najbliższych.

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego
    4 jajka
    jajko
    sól pieprz czosnek granulowany
    cebula
    bułka tarta do obtaczania
    buraczki:
    1kg buraków
    pół cytryny
    cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    pół szklanki mleka

Kula z jajkiem na buraczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obtaczamy w bułce 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy
    Mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i pokrojoną w kostkę cebulką.
    Jajko obkładamy sporą porcją mięsa, formujemy kulę. Obtaczamy w bułce, smażymy dokładnie z każdej strony.
    Buraczki gotujemy godzinę, obieramy trzemy na tartce. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę mieszamy z buraczkami, smażymy ok 20 min. Miksujemy mleko, mąkę i śmietanę , zalewamy buraczki, chwilę gotujemy, doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy