Ekspresowe danie, super na obiad jak i kolację. Kurczak nie wymaga marynowania.
Składniki:
pół kg pieczarek (średnich)
1 pierś z kurczaka
100 gram żółtego sera
pieprz ziołowy, sól
kilka pomidorków koktajlowych
5 cm białej części pora
łodyga selera naciowego
łyżka masła
szczypta ostrej papryki
oliwa z oliwek do polania pieczarek
Kurczak na pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy bardzo drobno. Seler i por również w drobną kosteczkę. Smażymy wszystko razem na maśle, z solą, pieprzem i ostrą papryką.
2.Odkładamy 5 pieczarek, z reszty odcinamy "nóżki". Odłożone pieczarki kroimy drobno i dorzucamy do smażących się składników. Smażymy ok. 5 minut.
3.Kapelusze pieczarek posypujemy pieprzem ziołowym i solą. Dokładnie wcieramy i polewamy odrobinę oliwą. Nakładamy do kapeluszy ciepły farsz. Posypujemy startym żółtym serem.
4.Piekarnik nagrzewamy na dolną grzałkę do 200 stopni. Wkładamy pieczarki. Po 10 minutach na każą pieczarkę kładziemy ćwiartke pomidorka i przestawiamy piekarnik na termoobieg, góra-dół. Pieczemy do momentu aż ser się przyrumieni.
Komentarze