Kurczak na pieczarkach

0 (0 ocen)

Ekspresowe danie, super na obiad jak i kolację. Kurczak nie wymaga marynowania.

Składniki:

  • pół kg pieczarek (średnich)
    1 pierś z kurczaka
    100 gram żółtego sera
    pieprz ziołowy, sól
    kilka pomidorków koktajlowych
    5 cm białej części pora
    łodyga selera naciowego
    łyżka masła
    szczypta ostrej papryki
    oliwa z oliwek do polania pieczarek

Kurczak na pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy bardzo drobno. Seler i por również w drobną kosteczkę. Smażymy wszystko razem na maśle, z solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • 2. Odkładamy 5 pieczarek, z reszty odcinamy "nóżki". Odłożone pieczarki kroimy drobno i dorzucamy do smażących się składników. Smażymy ok. 5 minut.
  • 3. Kapelusze pieczarek posypujemy pieprzem ziołowym i solą. Dokładnie wcieramy i polewamy odrobinę oliwą. Nakładamy do kapeluszy ciepły farsz. Posypujemy startym żółtym serem.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy na dolną grzałkę do 200 stopni. Wkładamy pieczarki. Po 10 minutach na każą pieczarkę kładziemy ćwiartke pomidorka i przestawiamy piekarnik na termoobieg, góra-dół. Pieczemy do momentu aż ser się przyrumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy