Kurczak panierowany na sałacie

0 (0 ocen)

u mnie jako danie obiadowe

Składniki:

  • 1 sałata
    2 piersi kurczaka
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz , wegeta
    do panierowania: 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka
    olej do smażenia
    sos
    1 wężowy ogórek
    3 łyżki majonezu
    300 ml jogurtu naturalnego
    mały pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    dodatkowo : ziemniaki

Kurczak panierowany na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam. Wszystko razem wymieszałam dodając majonez i jogurt naturalny. Do smaku doprawiłam solą i pieprzem.
    Mięsko:
    Pierś drobiową opłukałam, osączyłam, pokroiłam na drobne kawałki. Do mięska dodałam wegetę, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam. Pozostawiłam na około godzinę.
    Sałatę umyłam, osączyłam, rozdrobniłam wyłożyłam na każdy talerz.
    Każdy kawałek mięska panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy