Kurczak w porzeczce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawy smak dania sprawia, ze szybko znika z talerza

  • 30 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka ostrej papryki
    3 łyżki oliwy/oleju

    Sos porzeczkowy:
    3/4 szklanki czarnych porzeczek
    2 łyżki cukru

Kurczak w porzeczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dokładnie umyć i przełożyć do miski. Do filetów dodać oliwę, sól, paprykę, kurkumę. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, aby mięso "przeszło" przyprawami. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki. Natkę pietruszki wymieszać w miseczce z 3 łyżkami masła i odrobiną soli. Każdy filet przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem z masła i natki pietruszki. Filety spinamy wykałaczką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 C. Filety pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym ok. 25-30 minut.

    W trakcie pieczenia mięsa przygotowujemy sos porzeczkowy. Umyte porzeczki zasypujemy w rondelku cukrem i przez chwilę smażymy (ok. 10 minut). Zestawiamy z ognia, aby sos lekko zgęstniał.

    Upieczone filety kroimy w paski, dodajemy sos.

Porady

Podawać z ryżem i lekką sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy