Kurczak w porzeczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety dokładnie umyć i przełożyć do miski. Do filetów dodać oliwę, sól, paprykę, kurkumę. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny, aby mięso "przeszło" przyprawami. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki. Natkę pietruszki wymieszać w miseczce z 3 łyżkami masła i odrobiną soli. Każdy filet przekrawamy w taki sposób, aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem z masła i natki pietruszki. Filety spinamy wykałaczką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 C. Filety pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym ok. 25-30 minut.
W trakcie pieczenia mięsa przygotowujemy sos porzeczkowy. Umyte porzeczki zasypujemy w rondelku cukrem i przez chwilę smażymy (ok. 10 minut). Zestawiamy z ognia, aby sos lekko zgęstniał.
Komentarze