Śliwki węgierki w winiaku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Owoce w alkoholu to nie tylko klasyczna ratafia. Smakowite efekty można osiągnąć eksperymentując z gatunkami alkoholu i przyprawami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    250 g cukru
    0,3 litra czerwonego octu winnego
    0,3 litra winiaku
    1 kora cynamonu
    5 goździków
    1 łyżeczka estragonu

Śliwki węgierki w winiaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwki węgierki w winiaku 1. Śliwki umyłem, osączyłem i wypestkowałem nacinając z jednej strony. Ocet i winiak wlałem do garnka, dodałem cukier, przyprawy, zagotowałem syrop. Do gotującej się zalewy włożyłem węgierki i gotowałem je na małym ogniu ok. 20 minut. Śliwki przełożyłem łyżką do słoików i zalałem gorącym syropem. Słoiki zamknąłem i pasteryzowałem ok. 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy