Kwiatek drożdżowy z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

Pyszna drożdżówka w troszkę innej formie :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    krem czekoladowy np. Nutella
    mleko

Kwiatek drożdżowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  • * 2. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm.
  • * 3. Placki przełożyć kremem czekoladowym (by się lepiej rozsmarowywał, podgrzałam go w kąpieli wodnej),
  • * 4. układając jeden na drugim. Na cieście zaznaczyć podział na 8 części.
  • * 5. Na środku ułożyć spodek i ponacinać po zaznaczeniu do wysokości spodka, środek zostaje nie nacięty.
  • * 6. Każdą rozciętą część naciąć w środku po skosie.
  • * 7. Róg w każdym nacięciu wywinąć od środka do góry
  • * 8. i ładnie ułożyć.
  • * 9. Na środku powycinać nożem niewielkie otwory.
  • 10. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C.

Porady

Ciasto nacinałam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, w ten sposób nie musiałam go później przenosić, tylko trzeba być ostrożnym, żeby nie przeciąć papieru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy