Lazanie

0 (0 ocen)

Przepis otrzymałam od kuzynki z Włoch

Składniki:



  • Ragu

    2 marchewki
    1 cebula czerwona
    1/4 selera
    70 dkg mięsa mieszanego
    0,5 szklanki oleju.
    1/2 l pasty pomidorowej (pasate)
    2 paczki sera mocarela
    1 paczka sera parmazano
    1 opakowanie lazanii
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól.pieprz, cukier
    Warzywa zetrzeć na tartce. Włożyć do garnka , podlać olejem i trochę poddusić. Dodać mięso, pastę pomidorową, sól, pieprz, zagotować. Zmniejszyć ogień i powoli dusić pod przykryciem około 2 godz. Pod koniec gotowania dodać cukier 1 łyżeczkę, czosnek wyciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową.

    Lazanie blanszować w gorącej wodzie. Wyłożyć na ściereczki.

    Beszamel

    5 dkg masła
    1/2 l mleka
    sos w proszku beszamelowy

Lazanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lazania 1. W garnku rozpuścić masło, dodać mleko i sos rozprowadzony w mleku. Zagotować.
    Ser mocarela pokroić w kostkę, Przygotować gotową formę 22x28cm, wysmarować masłem. Na dno blaszki położyć lazanie, mięso, sos, ser, posypać serem parmazano. Ułożyć kilka warstw. Na wierzchu ma być dużo sera parmazano. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na30 min. temp.180 stopni Po upieczeniu polać ketchupem.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy