Cukiniowe mini lazanie

0 (0 ocen)

Warzywa również mogą smakować wybornie.

Składniki:

  • 2 małe  cukinie (młoda aby nie posiadała gniazda nasiennego i aby skórka była miękka)
    2- 3  jajka
    pół szkl. mąki
    kilka łyżek oleju
    ok. 20 dag  szynki w plastrach
    2 duże oscypki lub inny ser żółty
    sól, pieprz, bazylia, cukier do smaku
    2 szkl. passaty pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    kilka czarnych oliwek

Cukiniowe mini lazanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok 1 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich sól, pieprz i bazylie. Każdy krążek cukinii panierujemy w jajku a następnie w mące i smażymy z każdej strony aż się zrumieni. Do garnka wlewamy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty czosnek , pokrojone oliwki, bazylie, odrobinę cukru , a także soli i pieprzu jeśli jest taka potrzeba. Chwile gotujemy. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Kładziemy jeden krążek cukinii na niej plaster szynki, plaster sera i przykrywamy plastrem cukinii. I tak jeden obok drugiego. Jeśli naczynie już zapełniło się a cukinii jeszcze nam zostało, możemy wieżyczki zrobić kilkuwarstwowe i ułożyć po 3 krążki cukinii lub więcej. Całość zalewamy passatą i jeśli zostało nam sera możemy posypać po wierzchu. Wkładamy do piekarnika na około 15 - 20 min. do temp. 180C.
    Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy