Letnie owoce z bakaliami po otrębową kruszonką.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo szybki deser dla niespodziewanych gości.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg winnych jabłek
    0,5 kg gruszek
    0,5 kg rabarbaru
    3/4 kostki margaryny
    bakalie według uznania (rodzynki, migdały, orzechy, suszone śliwki itp.)
    3/4 szkl cukru
    cukier puder
    mąka i otręby pszenne do zagniecenia kruszonki (1:1)

Letnie owoce z bakaliami po otrębową kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obrać i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z przygotowanymi bakaliami. Margarynę rozdrobnić, dodać cukier, mąkę oraz otręby i zagnieść kruszonkę. Przygotowaną kruszonką przykryć owoce w naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można podawać na ciepło i zimno. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi. W ten sposób możemy przygotować również inne owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy