litewski sos śliwkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Znakomity dodatek do mięs na rodzinne uroczystości.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 g śliwek suszonych (bez dodatkowego cukru),
    2 łyżki śmietany 18%,
    1/2 szklanki jogurtu greckiego,
    1 łyżka soku z cytryny,
    sól, pieprz, cukier do smaku.

Litewski sos śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namoczyć na 2 godziny. Gotować przez 10 minut, następnie ostudzić. Śliwki przetrzeć przez sito albo rozdrobnić blenderem.
  • 2. Dodać śmietanę, jogurt, sok z cytryny i przyprawy.
  • 3. Dokładnie wymieszać i schłodzić. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych mięs.

Porady

Znalezienie śliwek suszonych bez cukru może okazać się trudne w naszych czasach (kiedyś wszystkie były suszone bez cukru), można je zastąpić śliwkami wędzonymi. Sos nabierze głębszego smaku.

Komentarze

Podobne przepisy