Lody porzeczkowe

0 (0 ocen)

Pyszny i orzeźwiający deser na letnie upały.

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
    500ml śmietanki 30%
    30 dag czarnych porzeczek
    cukier do smaku

Lody porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki obrać opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnuszka. Dodać ok 1-2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować kilka minut do czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Ostudzić. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzone mleko skondensowane miksować, cały czas ucierając dodawać przetarte owoce (1 łyżkę zostawić na koniec).
    Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wymieszać z masą porzeczkową. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, w którym będziemy mrozić lody, polać resztą soku porzeczkowego i zamieszać widelcem aby utworzyć wzorek marmurkowy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy