Lody porzeczkowe

0 (0 ocen)

Kolejne, pyszne domowe lody

Składniki:

  • 400 g czerwonych porzeczek (ok 300 ml po przetarciu)
    300 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)
    200 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy)

Lody porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
  • 2. Porzeczki opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko.
  • 3. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i ksylitol.
  • 4. Mus porzeczkowy zmiksować ze śmietanką i mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.
  • 5. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki.
  • 6. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!

Porady

ilość cukru czy ksylitolu którego używam, podaję orientacyjnie. My lubimy lody mało słodkie. Najlepszą metodą jest po prostu próbowanie naszej masy w trakcie mieszania, przed wstawieniem do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy