Makaron z botwinką

0 (0 ocen)

Słodkie buraczki, duża ilość pieprzu i śmietankowy posmak - ten makaron jest pyszny!

Składniki:

  • 100g makaronu rurka
    1 pęczek botwinki
    1 średnia cebula
    100ml słodkiej śmietanki 12%
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
    1 łyżka posiekanego koperku

Makaron z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. Botwinę myjemy, odkrawamy buraczki. Obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście siekamy.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i botwinę. Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy śmietankę. Dusimy jeszcze przez około 5 minut. Przyprawiamy solą i obficie pieprzem.
  • 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z podsmażoną botwiną, posypujemy posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy