Makaron z botwinką

0 (0 ocen)

Dania na bazie makaronu są szybkie w przygotowaniu, smaczne i syte. Dlatego często je robię, Botwinka, makaron i filet to pyszne połączenie!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • 250 g makaronu,
    • Duży pęczek młodej botwinki,
    • 1 łyżka mascarpone,
    • Około 8 dag sera żółtego,
    • Olej do smażenie,
    • Świeżo mielony pieprz do smaku,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Sól,
    • 2 łyżki siekanego koperku,

Makaron z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie botwinki do mięsa 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
    Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowanego oprószamy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy mięso i smażymy do miękkości. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Umytą i osuszoną botwinkę kroimy na mniejsze części i dokładamy do mięsa. Razem chwilkę smażymy by botwinka zmiękła. Następnie do całości dodajemy ser mascarpone. Mieszamy dokładnie. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do botwinki i mięsa. Gdy ten się rozpuści wsypujemy makaron. Ogrzewamy do momentu jak makaron się podgrzeje. Dodajemy posiekany koperek. Danie porcjujemy i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy