Makaron z pieczarkami i botwinką
Składniki:
- makaron świderki 30-40 dkg
pieczarki 10 szt
botwinka 1 pęczek
cebula biała 1 szt
śmietana 30 % 300 ml
ser topiony 10 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do dań Kucharek
Makaron z pieczarkami i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Botwinkę myjemy kroimy drobno łodyżki i liście a jeżeli są buraczki to ścieramy na tarce.
-
2.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
-
3.
Na patelni rozgrzewamy olej albo masło dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy chwilę Do cebuli dodajemy pieczarki dusimy .
-
4.
Jak pieczarki się lekko podduszą dodajemy botwinkę. mieszamy i podsmażamy chwilę doprawiamy
-
5.
Do pieczarek wlewamy śmietanę mieszamy i chwilę podgrzewamy.
-
6.
Do sosu dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę mieszamy aż się rozpuści a sos trochę się zagęści.
-
7.
Takim sosem polewamy ugotowany makaron.
POLECAM!!!
Komentarze