Malakoff

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Urodzinowy prezent, który został zjedzony szybciej, niż zrobiony :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 150 gramów
    - cukier puder: 125 gramów
    - cukier kryształ: 2 łyżeczki
    - żółtka: 3 sztuki
    - płatki migdałowe, zgniecione: 150 gramów
    - śmietanka 30%: 700 mililitrów
    - mleko: 200 mililitrów
    - biszkopty: 2 opakowania
    - Śmietan-fix: 2 opakowania
    - starta gorzka czekolada: 50 gramów

Malakoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodawać cukier puder, cukry aromatyzowane, żółtka, migdały i 250ml śmietanki.
  • 2. Biszkopty z pierwszej paczki maczać na sekundkę w mleku, układać na dnie tortownicy, puste miejsca wypełnić kawałkami biszkoptów. Na to nałożyć krem, następnie biszkopty z drugiej paczki, już bez zamaczania w mleku. Posmarować pozostałym kremem, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki.
  • 3. W czasie, gdy tort się chłodzi, ubić resztę śmietanki - najpierw przez pół minuty samą śmietankę, następnie dodać śmietan-fix zmieszany z 2 łyżeczkami cukru, ubić na sztywno.
  • 4. Wyjąć tort z lodówki, obłożyć go bitą śmietaną (wierzch i boki), posypać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy