tort malakoff

0 (0 ocen)

  • 60 min

zrobiłam go dla męża na urodziny. był zachwycony!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    na biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    krem:
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    cukier waniliowy
    poncz:
    3/4 szklanki białego wina (użyłam Tokai)
    1/4 szklanki rumu
    1 łyżka cukru
    dodatkowo:
    1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów
    125 g masła
    1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    330 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    100 g prażonych płatków migdałowych

Tort malakoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Przelać do tortownicy (26 cm) i upiec.
  • 2. krem:Z podanych składników ugotować budyń. Gorący przykryć pokrywką, odstawić do ostugnięcia mieszając co jakiś czas.Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem
  • 3. Rozsmarować na nim dżem a następnie delikatnie, aby nie wymieszać, krem budyniowy. Posypać połową migdałów. Biszkopty nasączać w ponczu i układać na kremie. Wyłożyć drugą część kremu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, posmarować wierzch grubiej oraz boki. Pozostałe biszkopty przeciąć na połowę, ułożyć wokół tortu. Z pozostałej bitej śmietany i migdałów utworzyć dekorację. Tort przechowywać w lodówce.

Porady

aby było szybciej, biszkopt można zastapić podłużnymi biszkoptami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy