Ciasto MALAKOFF

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie do przygotowania ciasto na zimno z domowym budyniem

  • 60 min

Składniki:

  • masa:
    200 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietanki 30 %
    4 łyżki cukru

    słoiczek dżemu u mnie śliwkowy Jamar
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    do nasączenia: szklanka soku pomarańczowego
    35 sztuk biszkoptów podłużnych
    wiórki kokosowe

Ciasto malakoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pól szklanki mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, cukry, mąki, śmietanę miksujemy.

    Wlewamy na gorące mleko, mieszamy aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy ,

    oddajemy po łyżce masę budyniową. Tortownicę średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami

    nasączanymi w soku.. Smarujemy połową dżemu, wykładamy połowę kremu, wyrównujemy. Wykładamy resztę biszkoptów
    nasączonych. smarujemy dżemem, wykładamy masę. Wiórki prażymy na suchej patelni,

    posypujemy ciasto. Chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy