Marmurek z nugatem

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto

Składniki:

  • 150g kremu orzechowego
    2 opakowania cukru waniliowego
    6 jaj
    200g masła
    200g cukru pudru
    155g mąki
    200g mielonych orzechów posiekanych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki likieru (lub inny alkohol)

Marmurek z nugatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek.Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy żółtka , miksujemy.Gdy masa będzie puszysta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
  • 2. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części ,do jednej wsypujemy orzechy, a do drugiej dodajemy krem orzechowy.Mieszamy .
  • 3. Foremkę babkowa wysmarować tłuszczem i bułka tarta, do przygotowanej formy wykładamy w pierwszej kolejności masę ciemną, a następnie masę jasną.Spiralnym ruchem przeciągnąć widelcem wzdłuż ciasta aby powstał marmurek. Piec około 55minut.
    Posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można także polukrować lub polać polewą czekoladowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy