Marynata do mięs

0 (0 ocen)

  • 10 min

Sprawdza się w takich mięsach jak schab, drób, czy karkówka. Nadaje mięsom soczystości, kruchości i oczywiście wspaniałego smaku.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 łyżki oleju,
    2 łyżki pikantnego ketchupu,
    1 czubata łyżka musztardy,
    4-5 ząbków czosnku,
    0,5 łyżeczki soli,
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
    1 płaska łyżka ziół prowansalskich

Marynata do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na parę minut, następnie dokładnie smarujemy przygotowane mięso (umyte i osuszone). Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Porady

Do marynaty można dodać również mieloną paprykę.

Komentarze

Podobne przepisy