Masło orzechowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne bo domowe!

  • 20 min

Składniki:

  • 250g orzeszków ziemnych
    3 – 4 łyżki płynnego miodu
    Szczypta soli

Masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło 1. Orzeszki ziemne lekko posolić i uprażyć na złoty kolor na patelni bez tłuszczu. Ostudzić. Do miski blendera wsypać orzechy dodać łyżkę miodu i miksować ok. 5 - 10 minut, aż orzeszki zaczną wydzielać olej. Po tym czasie dodać ponownie łyżkę miodu i miksować kolejne 5 minut. Na koniec dodać pozostały miód i całość miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.

Porady

Ilość miodu można zmieniać według własnego smaku. Masło przechowywać w lodówce. Jego trwałość wynosi ok. 1 miesiąca.

Komentarze

Podobne przepisy