masło orzechowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tak niewiele trzeba by cieszyć się domowym smakiem masła orzechowego. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i odrobiny soli do smaku.

  • 15 min

Składniki:

  • 400 g orzeszków zielnych niesolonych
    sól morska do smaku, ja dałam pół łyżeczki
    opcjonalnie łyżka oleju z orzeszków ziemnych

Masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki wsypujemy do malaksera, dodajemy sól i miksujemy około 15 minut, czyli do uzyskania kremowej masy. Aby skrócić czas miksowania możemy dodać łyżkę oleju z orzeszków ziemnych.
  • 2. Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoiczków i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Co jakiś czas można przerwać miksowanie, aby zgarnąć masę ze ścianek miksera. Jeśli lubimy masło z kawałkami orzeszków już do zmiksowanej masy wrzucamy garść orzeszków i miksujemy jeszcze chwilę, by mikser je tylko trochę rozkruszył.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

masło