Mini muffinki ze śliwkami

0 (0 ocen)

Malutkie muffinki na dwa kęsy wzbogacone polskimi, sezonowymi śliweczkami.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 20 mini muffinek)

    Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 szkl mleka
    1/4 szkl oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    1 małe jajko

    Dodatkowo:
    ok. 10 sztuk małych śliwek
    cukier puder do oprószenia

Mini muffinki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajko, mleko i olej wyjmijcie z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. To ważne! Inaczej muffinki mogą wyjść gumowe i zbite.



    Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajko, olej, mleko). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta.



    Gotowe ciasto nakładać do silikonowych foremek na mini muffinki do ich 2/3 wysokości. Do każdej wcisnąć połówkę małej śliwki skórką do ciasta. Można również zrobić muffinki w tradycyjnych papilotkach- w normalnej wielkości. Wyjdzie ich wtedy troszkę mniej.



    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu delikatnie wyjmować z foremek i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Muffinki można również upiec w tradycyjnych papilotkami, jeśli nie posiadamy formy na mini muffinki.

Komentarze

Podobne przepisy