Miszmasz z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora polewamy wrzątkiem,
obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy
w piór ka, a wędlinę w paski.
Margarynę roztapiamy w garnku
na małym ogniu. Wsypujemy
cebulę, szklimy. Dodajemy
pomidora. Podlewamy wodą
i dusimy bez przykrycia, aż
woda odparuje.
2.Gdy cebula i pomidor będą
miękkie, dodajemy mieszankę
warzywną (marchewka,
groszek, kukurydza,
czerwona fasola) i wędlinę. Mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem
i musztardą. Mieszamy
i chwilę gotujemy.
3.Oscypka kroimy w grube
plastry (z jednego dużego
oscypka powinniśmy otrzymać
6 plastrów). Wkładamy do garnka
tak, by ser był w większości
przykryty warzywami. Dusimy
na małym ogniu ok. 5 minut.
Gdy oscypek zmięknie, danie
jest gotowe.
4.Miszmasz podajemy na ciepło
z pieczywem lub ryżem.
Doprawiając danie solą,
uważajmy, by nie przesolić
– pamiętajmy, że oscypek
jest bardzo słony.
Komentarze