Mrożony suflet pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rozkosz smaku

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych: Sok i skórka otarta z jednej dużej pomarańczy, 3 białka, 8 łyżek cukru, 300ml śmietanki 30%, 1 łyża likieru pomarańczowego (jeśli nie macie trudno

Mrożony suflet pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok i skórkę otartą z pomarańczy mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, następnie skręcamy ogień i gotujemy do chwili gdy powstanie nam gęsty syrop.Białka ubijamy na sztywną pianę, i nie przerywając ubijania cienką stróżką wlewamy ciepły syrop pomarańczowy (ubijamy do wystudzenia) Następnie dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i jeśli macie to likier, wszystko delikatnie mieszamy. Kokilki owijamy folią aluminiową tak, aby powstał nam wyższy rant. Przekładamy masę do foremek i wkładamy do zamrażalnika na ok 4godz. Podajemy z cząstkami pomarańczy lub mandarynek.

Porady

Likier pomarańczowy bardzo wzbogaca smak sufletu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy