Suflet pomarańczowy

0 (0 ocen)

suflet o pomarańczowej nucie

Składniki:

  • 6 pomarańczy
    4 żółtka
    4 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    otarta skórka z 1 cytryny
    kilka kropel aromatu rumowego
    sok z 1/2 cytryny
    sok z 2 pomarańczy

Suflet pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny. Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek. W ten sposób uzyskamy kubeczki.
  • 2.
    Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki.

  • 3.
    Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą. Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).
  • 4.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut. Podawać gorące z pałeczkami czekoladowo - kakaowymi.

Porady

Suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy