6 pomarańczy
4 żółtka
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
otarta skórka z 1 cytryny
kilka kropel aromatu rumowego
sok z 1/2 cytryny
sok z 2 pomarańczy
Suflet pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny. Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek. W ten sposób uzyskamy kubeczki.
2.
Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki.
3.
Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą. Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).
4.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut. Podawać gorące z pałeczkami czekoladowo - kakaowymi.
Porady
Suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.
Komentarze