muffinki truskawkowo-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

już wkrótce sezon truskawkowy, polecam więc małe conieco

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
    3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody,
    szczypta soli
    2 jajka,
    szklanka mleka,
    1/2 szklanki oleju,
    kilka kropli olejku migdałowego,
    ok 1/4 kg truskawek (może być więcej),
    pół opakowania płatków migdałowych,
    tabliczka białej czekolady.

Muffinki truskawkowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche i mokre rozdzielamy do 2 misek, mieszamy.
    Składniki mokre dodajemy do suchych i miksujemy.
  • 2. Na końcu dodajemy umyte, wyszypułkowane i pokrojone truskawki, płatki migdałowe i połamaną czekoladę, znowu mieszamy
  • 3. Foremkę do muf finek wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem (we wszystkich przepisach każą napełniać do 3/4 wysokości ale ja wypełniam do końca wtedy pięknie wyrastają).

    Pieczemy 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do suchego patyczka (ja piekę 17 min i są idealne)

Komentarze

Podobne przepisy