Muffinki z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Wspaniale mięciutkie muffinki, których słodycz przełamują cudownie kwaśne porzeczki. I jak to muffinki - były gotowe w dwa miga.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100g masła
    150ml mleka
    2 jajka
    150g szklanki cukru
    skórka starta z cytryny
    250g mąki
    kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szklanka porzeczek (dałam czarne)
    cukier puder do posypania

Muffinki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki umyć, oberwać z gałązek.
    Masło roztopić i przestudzić. W misce roztrzepać jajka z cukrem, wlać masło i mleko, dodać skórkę cytrynową, wymieszać.
    Mąkę, proszek i sodę przesiać, wsypać do mokrych składników, wymieszać trzepaczką.
    Do ciasta wsypać porzeczki, krótko wymieszać.
    Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy na wysokość 3/4, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy