Świetny słodko-kwaskowaty smak. Do przygotowania w pół godziny.
30 min
Składniki:
250 dag. mąki
170 g. cukru
1 cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
250 ml mleka
90 ml oleju
1 jajko
1 ½ szkl. czerwonych porzeczek
Muffinki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Dodać składniki mokre: mleko, olej i jajko. Wszystko wymieszać razem na gładką masę. Dodać porzeczki i wymieszać delikatnie łyżką.
2.Ciasto nakładać łyżką do foremek na muf finki i wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni ok. 20 minut.
Komentarze