● 125 g maki
● 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
● 125 g cukru pudru
● 2 jajka
● 125 g roztopionego i ostudzonego masła
● 4 łyżki mleka
● 125 g porzeczek, np. białych
Muffiny z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Osobno mieszamy jajka, masło i mleko. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Dodajemy oczyszczone porzeczki i ponownie mieszamy.
2.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości (ciasta wystarczy na 12 muffinów). Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C.
Porady
Muffiny można upiec z migdałową kruszonką: palcami rozcieramy 20 g masła, 100 g zmielonych migdałów i 3-4 łyżeczki cukru.
Komentarze