Majowy przebój--rabarbar.Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".
Mus rabarbarowy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić na małe kawałki, dodać cukier, imbir i wodę.
Zagotować i gotować 30 min.
1 łodygę ,do dekoracji, pokroić na małe plasterki ,dodać 1 łyżkę cukru,1/2 szkl wody i gotować 1 minutę. Wyjąć z zalewy.
Rabarbar, ten gotowany 30min., lekko odcedzić i zmiksować na pulpę. Chwilę ubijać.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. przesączu z rabarbaru i dodać do musu.
Mus nałożyć do pucharków.
Wierzch udekorować plasterkami rabarbaru.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze