Mus rabarbarowy z imbirem

0 (0 ocen)

Majowy przebój--rabarbar.Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".

Składniki:

  • 500g rabarbaru
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. wody
    3 plasterki imbiru świeżego
    3 łyżeczki żelatyny

Mus rabarbarowy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na małe kawałki, dodać cukier, imbir i wodę.
    Zagotować i gotować 30 min.
    1 łodygę ,do dekoracji, pokroić na małe plasterki ,dodać 1 łyżkę cukru,1/2 szkl wody i gotować 1 minutę. Wyjąć z zalewy.
    Rabarbar, ten gotowany 30min., lekko odcedzić i zmiksować na pulpę. Chwilę ubijać.
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. przesączu z rabarbaru i dodać do musu.
    Mus nałożyć do pucharków.
    Wierzch udekorować plasterkami rabarbaru.
    Schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy