Nadziane cukinie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciekawe połączenie delikatnej cukinii z mięsnym nadzieniem.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 małe cukienie zielone
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    bułka tarta
    koncentrat pomidorowy
    2 plasterki sera żółtego
    wegeta
    sól
    pieprz
    oregano lub zioła prowansalskie

Nadziane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CUKINIE:
    Myjemy cukinie, przekrajamy je na pół i wydrążamy je. Lekko pruszymy solą. Układamy na blaszce.
  • 2. FARSZ:
    Mięso mielone, jajko, bułka tarta do zagęszczenia masy. Zagniatamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i wegetą.
  • 3. PRZYGOTOWANIE:
    Nadziewamy cukinie przygotowanym farszem.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 na ok 40 min.
    Wyjmujemy, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Ser kruszymy na kawałeczki i dodajemy na samą górę potrawy. Zapiekamy jeszcze ok 10-15 min. I potrawa jest gotowa do spożycia. SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy