faszerowane cukinie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna propozycja na wykorzystanie cukinii

  • 40 min

Składniki:

  • dla 2-3 osób
    2 średnie cukinie
    ok 400-450 g mięsa mielonego
    jedna mała, starta na dużych oczkach marchewka
    mały pomidor
    cebula
    opcjonalnie papryka lub pieczarki
    pęczek zielonej pietruszki
    starty ser
    kilak łyzeczek keczupu
    kilka łyżeczek przecier pomidorowego
    przyprawy do smaku: sól , pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano, tymianek, bazylia

Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroimy na poł, za pomocą łyżeczki wydrążamy środek, solimy, by cukinia puściła wodę (poźniej ją odlewamy). Na patelni krótko przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę z marchewką, dodajemy mięso, smażymy. Przyprawiamy do smaku i dodajemy keczup z koncentratem. Pod koniec wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i posiekana pietruszkę. (Jeśli używamy papryki czy pieczarek należy je dodać przesmazone i pokrojone w kosteczkę). Przestudzony farsz nakładamy do łódeczek z cukinii i posypujemy startym serem, zapiekamy w 180 stopniach około 30-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy