dla 2-3 osób
2 średnie cukinie
ok 400-450 g mięsa mielonego
jedna mała, starta na dużych oczkach marchewka
mały pomidor
cebula
opcjonalnie papryka lub pieczarki
pęczek zielonej pietruszki
starty ser
kilak łyzeczek keczupu
kilka łyżeczek przecier pomidorowego
przyprawy do smaku: sól , pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano, tymianek, bazylia
Faszerowane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy na poł, za pomocą łyżeczki wydrążamy środek, solimy, by cukinia puściła wodę (poźniej ją odlewamy). Na patelni krótko przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę z marchewką, dodajemy mięso, smażymy. Przyprawiamy do smaku i dodajemy keczup z koncentratem. Pod koniec wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i posiekana pietruszkę. (Jeśli używamy papryki czy pieczarek należy je dodać przesmazone i pokrojone w kosteczkę). Przestudzony farsz nakładamy do łódeczek z cukinii i posypujemy startym serem, zapiekamy w 180 stopniach około 30-40 minut.
Komentarze