Nadziewane bakłażany

0 (0 ocen)

Szczerze mówiąc pierwszy raz przyrządzałam i jadłam bakłażany i jestem po prostu zachwycona. W smaku obłędne a zapach który wydobywa się podczas pieczenia jest zniewalający.

Składniki:


  • 3 bakłażany
    200 g suchej kaszy orkiszowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duży pomidor
    kawałek pora
    4 sztuki suszonych pomidorów
    garść oliwek zielonych
    oliwa
    sól ziołowa
    świeżo mielony, czarny pieprz
    czosnek niedźwiedzi
    żółty ser
    koperek

Nadziewane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę orkiszową ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Bakłażany umyłam, przecięłam wzdłuż, wyjęłam miąższ i posoliłam. Odstawiłam na około 15 minut.

    Na patelni zeszkliłam cebulę, pokrojonego pora oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Następnie dorzuciłam dużego pomidora pokrojonego w kostkę oraz kilka sztuk pomidorów suszonych pokrojonych w paski i garść oliwek zielonych. Wrzuciłam kaszę orkiszową, wszystko razem wymieszałam. Przyprawiłam świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą ziołową i czosnkiem niedźwiedzim, dodałam pokrojony koperek.

    Bakłażany natłuściłam oliwą, nakładałam porcję farszu i posypałam startym, żółtym serem. Na dwa położyłam pokrojonego pomidora, sera już nie dawałam. Wierzch jeszcze skropiłam oliwą.

    Bakłażany położyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy