Nadziewane bakłażany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ulubione danie mojej rodziny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
    1/2 kg pomidorów
    4 dkg sera żółtego startego
    2 bakłażany
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 szklanki rosołu
    pieprz, czubryca
    sól

Nadziewane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lltdtx 1. Bakłażany oczyścić, opłukać, podzielić wzdłuż na połówki
  • image-16b11lh 2. . Wydrążyć 2/3 miąższu,drobno posiekać.
  • image-0mxbn20 3. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przecisnąć przez praskę.Pomidory opłukać, oczyścić i pokroić w grubszą kostkę. Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, pokrojony miąższ z bakłażanów, 2 łyżki pokrojonych pomidorów, czubrycę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Połówko bakłażanów posolić, wypełnić masą mięsną. Przygotować naczynie żaroodporne, wlać rosół , dodać resztę pomidorów. Na wierzchu umieścić bakłażany z farszem. Całość wstawić do piekarnika. Piec około 40 min w temperaturze 200 stopni. Kilka minut przed końcem bakłażany posypać żółtym serem. Gotowe posypać natką pietruszki.

Porady

Zamiast czubrycy można dodać oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy