Nadziewane bakłażany

0 (0 ocen)

Czyli jedna z licznych wariacji w kuchni tureckiej na temat bakłażana.

Składniki:

  • 2 bakłażany
    100 g ryżu białego długoziarnistego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    czerwona i żółta papryka
    suszona ostra papryczka chili
    3 pomidory
    szklanka bulionu warzywnego
    oliwa lub olej
    sól,pieprz,oregano,słodka mielona papryka,cukier do smaku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)

Nadziewane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i
    cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą,ostawić na 10 minut,opłukać i osuszyć.Cześć miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę,czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić
    pokroić na małe kawałki Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na kawałki ,odrzucając pestki.I wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż,natkę pietruszki,przyprawić do smaku
  • Nadziewane bakłażany 3. Połówki bakłażana posmarować od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu,podlać bulionem z warzyw.
  • Nadziewane bakłażany 4. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wierz posypać posiekaną natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy