Nadziewane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i
cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą,ostawić na 10 minut,opłukać i osuszyć.Cześć miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę.
2.Cebulę,czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić
pokroić na małe kawałki Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na kawałki ,odrzucając pestki.I wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż,natkę pietruszki,przyprawić do smaku
3.Połówki bakłażana posmarować od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu,podlać bulionem z warzyw.
4.Piec 45 minut w 180 stopniach. Wierz posypać posiekaną natka pietruszki.
Komentarze