Naleśniki z budyniem i sosem wiśniowym.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz jadłam je u mojej siostry.Teraz są częstą potrawą w naszym domu.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 usmażonych naleśników
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1 litr mleka
    3 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    Sos:
    wiśniowy kompot
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Naleśniki z budyniem i sosem wiśniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń z dwóch opakowań i jednego litra mleka.Dodajemy cukier. Po ugotowaniu do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy 1/2 kostki masła i przez chwilę ucieramy.Masą smarujemy naleśniki,zwijamy,kroimy ukośnie na pół.Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym,zapiekamy przez ok.15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Sok z wiśni przelewamy do garnka,zaciągamy rozpuszczoną mąką ziemniaczaną w trzech łyżkach wody,dodajemy wiśnie,mieszamy.Podajemy osobno w miseczce do gorących naleśników.

Porady

Wybornie smakują z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy