Napoleonek

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo dobry placuszek i łatwy do zrobienia ;]

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 500: 60 dekagramów
    - margaryna: 2 opakowania
    - kwaśna śmietana 12%: 1 szklanka
    - żółtka surowe: 2 sztuki

    - mleko: 1 litr
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 4 sztuki

Napoleonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margaryną i makę posiekać nożem, wlać śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto składać i wałkować w jedną stronę, przesypując je delikatnie mąką. Włożyć ciasto do lodówki i dobrze schłodzić, następnie podzielić na cztery części i upiec dwa placki a dwa kawałki mogą leżeć w zamrażarce na następny raz ;] Piec w temp. 180C ok 20 minut aż zrobi się złociste.
    KREM
    Mleko rozlać po pół litra do dwóch naczyn. Do jednego z nich dać wszytskie składniki i wymieszać, później wlać do gotującego się mleka i mieszać. Ciepła masę wlać na jeden placek i przykryć drugim. Gotowe :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy