Nototenia w tymianku, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka

0 (0 ocen)

  • 40 min

rybka nigdy nie jest zła

  • 40 min

Składniki:

  • 4 tuszki Nototenii
    tymianek
    cytryna
    oliwa
    sól
    pieprz
    szczypta mięty
    1 dynia hokkaido
    300 g brukselki
    4-5 łyżek cukru
    3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej

Nototenia w tymianku, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę.

    Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl.
    Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą, posolić i ułożyć w drugim naczyniu.
    Wstawić ryby i dynię do piekarnika nagrzanego ok 180 st na ok 40 min.
    Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
    Odcedzić i odstawić do momentu kiedy ryba i dynia upieką się.
    Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy