Udko z piekarnika, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę.
Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Udka ułożyć w drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st
Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się.
Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.
Komentarze