Udko z piekarnika, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszne soczyste udko

  • 40 min

Składniki:

  • 3 udka
    sól
    pieprz
    szczypta curry indyjskiego
    1 ząbek czosnku
    oregano
    szczypta papryki suszonej
    oliwa
    1 dynia hokkaido
    300 g brukselki
    3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej

Udko z piekarnika, pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę.
    Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Udka ułożyć w drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st
    Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
    Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się.
    Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.

Komentarze

Podobne przepisy