Obwarzanki babci Stefci

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem nauczycielką. Przepis na obwarzanki dostałam od babci, która świetnie gotowała.

Składniki:

  • ● 1 szkl. śmietany
    ● 1 szkl. cukru
    ● 5 jajek
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 10 dag margaryny
    ● cukier waniliowy
    ● ok. 1 kg mąki
    ● olej do smażenia
    ● cukier puder do posypania obwarzanków

Obwarzanki babci stefci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy
    w rondelku i studzimy. Mieszamy
    z cukrem, jajkami,
    śmietaną, cukrem waniliowym
    i proszkiem. Wsypujemy
    mąkę (tyle, aby ciasto było
    zwarte, ale luźne).
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    na placek grubości ok. 5 mm.
    Szklanką wykrawamy kółka,
    środek wycinamy kieliszkiem.
    Smażymy w głębokim
    oleju, aż z brązowieją. Następnie
    wyjmujemy, osączamy
    z tłuszczu na papierowym
    ręczniku i studzimy. Posypujemy
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy