Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybkie, smaczne danie śniadaniowe

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jajka
    łyżka wody
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    garść młodych liści szpinaku
    łyżka startego na wiórki sera cheddar
    łyżka klarowanego masła

Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na tarce, szpinak opłukać, osuszyć, oderwać długie ogonki. Jeśli liście są duże, można podrzeć na mniejsze kawałki. Jajka ubić z łyżką wody, doprawić solą i pieprzem.
    Na małej patelni (średnicy około 16 cm) rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną. Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód.
    Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa. Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Jeść od razu, póki ciepły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy