Omlet z kurkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Puszysty omlet z aromatycznymi i kruchymi kurkami w sam raz na śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • umyte i pokrojone kurki
    masło klarowane
    2 jaja
    2 łyżki zimnej wody
    szczypiorek
    sól
    pieprz ziołowy
    chili

Omlet z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurki. 1. Kurki podsmażamy na maśle klarowanym na niedużym ogniu aż trochę zmiękną przez około 5-10 minut. Doprawiamy solą.
  • 2. Do miseczki rozbijamy jajka, wlewamy wodę, doprawiamy szczyptą soli, 2 szczyptami pieprzu i szczyptą chili. Dokładnie mieszamy.
  • Wylewamy jajka na patelnię. 3. Na patelni roztapiamy masło klarowane i wylewamy jajka. Smażymy początkowo przez chwilę na większym ogniu, a potem go zmniejszamy.
  • Dodajemy kurki. 4. Gdy omlet zacznie się ścinać, ale wierzch nadal pozostaje "galaretowaty" na połowie omletu układamy kurki i posypujemy szczypiorkiem.
  • Składamy omlet. 5. Przy pomocy łopatki składamy omlet na pół i smażymy na małym ogniu do momentu aż góra omletu się zetnie. Serwujemy.

Komentarze

Podobne przepisy