ORANGE CURD

0 (0 ocen)

Świetny dodatek do ciast i deserów, o delikatnym smaku pomarańczy.

Składniki:

  • 4 żółtka
    Sok z 2 pomarańczy
    Skórka starta z 1 pomarańczy
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 szklanki cukru
    100 gr masła

Orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz masła przełożyć do rondla. Ustawić nad drugim garnkiem wypełnionym woda do połowy. Podgrzewać co jakiś czas mieszając. Gdy masa zacznie tężec i pojawią się pęcherzyki mieszać caly czas aby masa nie przywarla. Podgrzewać jeszcze ok. 10 minut.
  • 2. Zestawić rondel z ognia i po kawałku dodawać masło energicznie mieszajc trzepaczką aby się rozpuściło. Masę można przetrzeć przez sitko. Przestudzić Używać jako dodatek do ciast i deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy