Owoce pod kruszonką

0 (0 ocen)

Ulubiony zimowy deser mojej rodziny:)

Składniki:

  • - 1 opakowanie mrożonych owoców ok 450g. ( obojętnie jakie) U mnie są to truskawki
    - 1 jabłko
    - 250 g mąki
    - 120 g masła
    - 4 łyżki kopiaste cukru
    - 1 łyżka cynamonu
    - 50g płatków migdałowych

Owoce pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owoce pod kruszonką 1. W formie do małej tarty lub małego naczynia żaroodpornego układamy mrożone owoce( muszą pozostać zamrożone). Jabłko obieramy, kroimy w plasterki i układamy na mrożonce. Posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę . ( rozścieramy masło z mąką i cukrem do momentu aż zostanie ciasto jak kruche). Wstawiamy ją na 15 min do lodówki a po wyjęciu posypujemy nią owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 30 min. Podajemy z jogurtem, bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jemy bez niczego:)

Komentarze

Podobne przepisy