Pałki drobiowe słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże pałki drobiowe umyć, oczyścić i osuszyć. Oprószyć majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotować marynatę łącząc wino z żubrówką i miodem. Pałki ułożyć w salaterce i zalać marynatą. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc do następnego dnia.
Przygotowanie:
Wersja 1: odsączone z marynaty pałki smarujemy olejem, posypujemy majerankiem, a następnie grillujemy często obracając i smarując marynatą.
Wersja 2 (której użyłam): odsączone pałki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na patelni grillowej, na złoty kolor. Następnie podlewając marynatą co jakiś czas, dusić pałki pod przykryciem ok. 40 min. Na koniec doprawić (jeśli potrzeba) powstały z marynaty sos, solą i pieprzem.
Tak przygotowane pałki przed podaniem skropić sokiem z cytryny (pominęłam) i podawać z francuską bagietką. W wersji obiadowej: z ziemniakami lub ryżem i sałatą.
Komentarze