Paluszki rybne

0 (0 ocen)

  • 4 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Jakiś czas temu robiłam takie oto danie.
Paluszki rybne w panierce z kuskusu. Powiem wam ze wyszło dość ciekawie.
Sam kuskus przygotowany w ten sposób jest bomba.

  • 4 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 filiżanki kuskusu
    1/2 filiżanki wrzącego bulionu
    10 g masła
    1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    300 g filetu z ryby (u mnie morszczuk)
    Mąka jajko olej roślinny

Paluszki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus przełożyć do miski zalać gorącym bulionem przykryć i odczekać 10 minut. Dodać masło i wymieszać widelcem. Następnie doprawiamy natkę skórką i sokiem z cytryny dodajemy sól oraz pieprz wymieszać.
    Rybę kroimy na mniejsze kawałki obtaczamy w mące następnie w jajku a na końcu w mieszance z kuskusu. Rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy paluszki na lekko złoty kolor. SMACZNEGO

Porady

Podajemy z surówką lub ulubioną sałatką w towarzystwie frytek lub ziemniaków Pamiętajmy o tym aby za bardzo nie przypalić panierki ponieważ staje się twarda :-)

Komentarze

Podobne przepisy